Eilen tein kauppakeskuksen työmaalla viimeisen työpäiväni ja näin tämä viisi ja puoli vuotta kestänyt jakso elämässäni oli päättynyt. Suorittavasta portaasta olin pisimpään työmaalla, nykyäänhän urakat on pilkottu pieniksi paloiksi ja vain muutama tuntitimpuri päivystää vakituisesti paikalla. Tosin eräs pääurakoitsijan apumies oli paikalla vielä pidempään, mutta hänen työhönsä kuuluivat työsuojelun lisäksi lähinnä seremonialliset tehtävät (vrt. sotilaspastori).

Rakennusaikana miesvahvuus oli suurimmillaan yli 500 naista ja miestä, mutta satojen aliurakoitsijoiden kautta siellä kävi työskentelemässä jopa 5000 - 8000 henkilöä. Varmaankin sataa eri kansallisuutta, kaikkien mahdollisten rotujen ja uskontojen edustajia ehti kantaa kortensa tähän valtaisaan kekoon. Mustia afrikkalaisia ja muslimeja oli myös suuri määrä, mutta tällä alueella runsaslukuisina asuvia ja työttöminä keijaavia somaleja ei ainuttakaan. Suomalaisia kokemastaan rasismista jatkuvasti tiedotusvälineissä syyttelevät somalit ja romanit voisivat viimeinkin ymmärtää, että sosiaalitoimisto voi järjestää heille kotiin kaikki muut elämisen herkut, mutta hyvää mainetta ja ympäristön kunnioitusta se ei pysty lahjoittamaan. Ne on yksinkertaisesti vain omalla käyttäytymisellään ansaittava.

Viime viikolla törmäsin kauppareissulla ikäiseeni insinööri-tuttuun, jota en ollutkaan tavannut moniin vuosiin. Olimme aikaisemmin pelanneet paljon bilistä ja istuksineet samassa kuppilassa. Tämä kaveri kertoi eronneensa pari vuotta sitten virolaisesta vaimostaan ja muuttaneensa Romaniaan. Hän oli jo ennen tuota työskennellyt pitkään komennustöissä Balkanin alueella ja erottuaan päättikin muuttaa sinne kokonaan. Nyt oli hulppeat asunnot Bukarestissa ja töiden jälkeen nuoren avovaimon esilämpöinen syli odottamassa miestä kotiin.

Tuon tapaamisen jälkeen tunsin oloni levottomaksi ja rupesin omalta osaltanikin miettimään, että mitä ihmettä minä teen täällä kalliilla pääkaupunkiseudulla rakentamisenkin nyt loputtua ehkä jopa vuosiksi. Tässä olisi ainutlaatuinen tilaisuus ja hyvä syy vaihtaa kokonaan maisemia.