Olisiko Suomen kansa iloinen, jos meidän hallituksemme sponsoroisi 35 miljoonalla eurolla englantilaista jalkapalloseura Arsenalia!

No ei varmasti olisi, mutta kuppainen afrikkalaisvaltio Ruanda tekee niin. Tuo Afrikan supervalta on kolme kertaa Uudenmaan läänin kokoinen ja siellä asuu 12 miljoonaa rutiköyhää ihmistä. Tämän valtion budjetista 30- 40% on kehitysapua ja YK: n tilastoissa se on 188 valtion joukossa sijalla 159 hyvinvoinnilla mitattuna.

Tuolla 35 miljoonan tuella Ruanda pääsee samaan sarjaan Dubain Emirates- lentoyhtiön kanssa ja tuolla summalla Arsenal voi ostaa vain puolikkaan jostain huippupelaajasta. Näin on ilmeisesti Ruandan johdon puolikkailla aivoilla mietittykin, koska taannoisen sisällissodan aikana heillä oli kaikilla turuilla ja toreilla kasapäin ihmisen puolikkaita.

En löytänyt mistään Suomen Ruandalle antaman kehitysavun määrää, mutta se lienee puolet Ruotsin antamasta 20 miljoonasta eurosta vuodessa.

Tuo 35 miljoonaa euroa olisi iso raha jo Suomessakin, mutta Ruandassa se vastaa jotain 300- 500 miljoonaa euroa meillä.

Asian pihvi oli se, että niin vain lupaaviltakin vaikuttavat mustan Afrikan ja mustien johtajien vetämät maat ajavat kaiken täydellisesti persielleen.