Joskus tulevaisuudessa Finlandia- palkinnon saaneen kirjailijan teos saattaa alkaa Sinä keväänä lokit  katosivat Kauppatorilta.

Selitys tähän luonnonilmiöön on kuitenkin varsin yksinkertainen: hevosenlihan löytyminen elintarvikkeista nosti valtaisan kohun ja makkaroitakin alettiin tarkastaa entistä tiukemmin. Viron suurin liha- ja meijeriyhtiö Maag osti legendäärisen Poutun makkaratehtaan, eikä sen tuotteista enää ainakaan hevosta löydy. Ja kukapa nyt höyhenestä hätkähtää!

EU: n tupakkadirektiivi taas on täynnä kummallisuuksia. Ruotsalaisten nuuskassa on vain 50% tätä vaarallista tupakkaa, mutta EU: n mukaan sitä pitäisikin olla vähintään 85%! Samoin tupakka- askin pitää sisältää vähintään 20 savuketta. Ihanne olisi tietysti niin iso aski, ettei ihminen jaksaisi raahata sitä kaupasta ulos.

Ruotsalaiset poliitikot kuitenkin puolustavat tiukasti nuuskaansa, mikä on positiivinen asia. Synnyinseuduillani Tornionjokilaaksossa nuuskan käyttö oli hyvin yleistä ja sehän on tutkitusti ylivoimaisesti tupakkaa terveellisempi.

Televisioni sisällä olevassa videovuokraamossa oli tämä Puhdistus näyttävästi tarjolla, joten vuokrasin, katsoin ja kauhistuin! Noista tuon Viron neuvostoajan tapahtumista minulla oli jo paljon muualtakin saatua tietoa, joten 20 minuuttia sitä elokuvaa riitti.

Olen aina ollut huono toivottelemaan, mutta ainaisen voivottelun sijasta toivotamme  huomiseksi Hyvää Kansainvälistä Naistenpäivää!