Kiina on ilmoittanut olevansa hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä.

– Kiinalla on tapana antaa sellaisia lupauksia, jotka se varmasti pystyy toteuttamaan. Se on ollut hyvin varovainen sitoutumaan mihinkään ilmastopolitiikassa. Xin ilmoitus on merkki siitä, että tämä otetaan nyt hyvin tosissaan. Näin Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen kommentoi uutista.

-- Lupaus on uskottava sekä poliittisesti että teknisesti. On selvityksiä, joiden mukaan Kiina voisi halutessaan olla hiilineutraali jo 2050. Ne ratkaisut ovat jo olemassa. Jatkaa Oras Tynkkynen.

Nyt pitää vielä muistaa, että kiinalaisen hiilijalanjälki on jo nyt pienempi (per capita) kuin suomalaisen. Vaikka media meillä aivan päinvastaista väittääkin. Suomen tyttöhallitus teki päätöksen Suomen hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä, mutta niillä ei ollut mitään suunnitelmaa, eikä harmainta aavistustakaan siitä miten se tehtäisiin.

Nyt he yrittävät tehdä sitä vain kaikkea verotusta kiristämällä ja teollisuutta lopettamalla, mikä johtaa väistämättä hyvinvointiyhteiskunnan tuhoutumiseen. Ilmastonmuutoksen suurimpana seurauksena pidetään juuri maailman talouden romahtamista ja kaikenlaisen köyhyyden ja kansainvaellusten lisääntymistä. Suomen tyttöhallitus ei siis varmasti pysty torjumaan ilmastonmuutosta, mutta ne tuhot me saamme reilusti etuajassa.

Kiinassa on 250 kertaa enemmän asukkaita kuin Suomessa, joten jo kuukaudessa he pystyvät torjumaan ilmastonmuutosta enemmän kuin Suomi parhaimmillaan 15 vuodessa. Kiinan valtiolla ja investointipankeilla on lisäksi tuhansia miljardeja ylimääräistä rahaa, jolla ne voivat tehdä mitä tahansa. Siellä tehdään kaikki rakentaminen kolmessa vuorossa, joten tuollaisen Olkiluoto kolmosen kaltaisen laitoksen ne vetäisevät pystyyn alle kahdessa vuodessa.

Siitähän oli hyvänä näyttönä keväällä se iso koronasairaala, jonka kiinalaiset rakensivat kuudessa päivässä. Meillä pelkästään sellaisen lupa- ja valituskäsittely olisi kestänyt 2- 7 vuotta.

Suomessa jokainen pari aurinkopaneelia talonsa tai mökkinsä katolle laittava pääsee lehtiin, mutta Kiinassa rakennetaan Helsingin kantakaupungin kokoisia aurinkokenttiä. Yksi luku Kiinan investoinneista oli vuonna 2018 jopa 86.5 miljardia  dollaria.

3fbebc3d-2c87-31a1-8ad8-039c900ef758

Tässä on suloinen pandakarhukin päässyt aurinkokentän malliksi.

Suomessakin suunnitellaan sähköautoilua ja pikkuisia sähköpolkupyöriä tukevia hankintoja, mutta koskaan ei edes mietitä mistä se sähkö tulee!

Pari vuotta sitten Suomen tyttömedia oli aivan kauhuissaan, kun venäläistä laivaan rakennettua ydinvoimalaa hinattiin Suomenlahdella. Vaikka etukäteen oli moneen kertaan vahvistettu, ettei siihen reaktoriin ollut vielä ladattu uraanisauvoja. Median tytöille kyseessä oli kuitenkin se kauhistuttava hiiri ja he hyppivät pöydillä.

Tuollaiset pienydinvoimalat voivat myös olla hyvä ratkaisu lopullista energiaratkaisua odotellessa. Lukemattomissa sukellusveneissä on jo ydinreaktorit, joten tekniikka on jo olemassa. Ilmeisesti myös Kiinalla, mutta tarvittaessa se voi ostaa tekniikan venäläisiltä ja parantaa sitä. Sen jälkeen kiinalaiset tehtaat sylkevät sarjatuotannossa ulos 5. 000 pikkuruista ydinvoimalaa. Pari rekkaa vie voimalan ohjaamoineen hiilivoimalan pihaan, letkut seinään, käännetään virta- avaimesta ja seuraavana päivänä Kiinan armeijan pioneerit purkavat pois turhaksi käyneen hiilivoimalan.

Kiinan politiikasta voidaan löytää paljon huonoa ja haitallista, mutta tervettä suhteellisuudentajua voitaisiin kuitenkin käyttää niitä arvioidessa.