Edellisen suuren laman aikaan olin minäkin kaikkien muiden rakennustyöläisten tapaan työttömänä ja sain ansiosidonnaista päivärahaa. Joku päivä minulta meni polvi pahasti sijoiltaan ja koko jalka kipsattiin. Olinko työkuntoa ylläpitääkseni tanssinut masurkkaa tai riverdancea ja olinko dopingissa, se ei tässä tarinassa nyt ole mitenkään oleellista.
 
Joka tapauksessa Rakennusliitosta kehotettiin minua hakemaan sairauspäivärahaa Kelasta. Soiteltuani sieltä ohjeita he kehottivat ottamaan mukaan palkkatodistuksen viimeisen puolen vuoden työssäoloajalta ja lääkärintodistuksen sairauslomasta. Toimiston keski-ikäinen naisvirkailija totesi heti asiakirjani päteviksi ja ryhtyi huulet törröllään laskemaan päivärahaa. ”Näin paljon, en minä ikinä tällaisia saa! En mä tätä maksa!”, puuskahti nainen kauhistuneena nähtyään koneen antamat lukemat. Tämän jälkeen hän kysyi työttömyyspäivärahani suuruutta ja ilmoitti laskevansa siitä tuon 66 %: n korvauksen. Näin tämä virkailija päätti hetkessä puolittaa päivärahani kaiken lainsäädännön ja Kelan ohjeistuksen joustavasti sivuuttaen. Lopuksi hän vielä väläytti minulle asiakaspalvelukursseilla opetetun Kela-hymyn, joka olisi saanut susitutkijankin kauhistumaan.
 
Tein tietysti päätöksestä valituksen ja aikansa tuon viraston loputtomassa byrokratiassa kierreltyään se hyväksyttiin.
Viime vuonna Kelan asiantuntijalääkärit hylkäsivät potilasta edes näkemättä 63 000 sairauspäivärahahakemusta, siis lähes 10 % kaikista hakemuksista. Lääkäriliitto voisi ottaa kantaa asiaan, koska tuollaisen hylkäysprosentin perusteellahan koko ammattikunnan luulisi olevan täysin kelvottomia puoskareita.
Miten ihmeessä Suomessa voidaan edes harkita sosiaalitoimistojen palveluiden siirtämistä Kelan kaltaiseen laitokseen. Sehän ajaisi vielä enemmän köyhiä leipäjonoihin, joilla ei riitä nytkään kaikille jaettavaa.
 
Suomen tapaan Ruotsissakin huomattiin monien sellaisten vähävaraisten olevan oikeutettuja toimeentulotukeen, jotka eivät olleet sitä kuitenkaan hakeneet. Siellä aiotaan nyt tiedustella näiltä henkilöiltä ottavatko he vastaan tämän heille kuuluvan etuuden. Sillä tavalla toimii pohjoismainen hyvinvointivaltio, jonka tyytyväiset ja itsetuntoiset kansalaiset ovat maansa paras brändi.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on useasti määrännyt tuomioissaan Kelan korvauksiin asiakkaalleen, mutta Suomessahan ministerit, johtajat ja heitä valvovat kansanedustajat eivät milloinkaan kanna korkean palkkansa perusteluna käytettyä vastuuta. Pitääkö meilläkin hajottaa parlamentti samaan tyyliin kuin se tehtiin 1980-luvun Iranissa; tuosta paukustahan vain pieni osa kansanedustajista selvisi hengissä. Kyllästynyt kansa rupeaa lopulta säätelemään johtajiensa keski-ikää, aivan kuten Liliukselle jo uhattiinkin tehdä.