Helsinki on vihreä kaupunki ja vihreitä ovat ihmiset sen. Näin he sanovat vaatiessaan maaseudun asukkaille kymppitonnin maksavia jätesäiliöitä ja satametrisiä tuulimyllyjä Lapin erämaiden tuntureille, mutta se oma luonnonsuojelu onkin sitten jotain  aivan muuta.

Konttisataman lähdettyä lähdettyä Helsinki sai täysin tyhjän Jätkäsaaren käyttöönsä ja siinä olisi ollut loistava tilaisuus rakentaa vihreä ekolähiö, jota olisi tultu ihailemaan aina Kiinasta asti. Uusi Tapiola ja 2000- luvun johtotähti olisi se voinut olla, mutta nyt se on kuitenkin jo piloille ryssitty.

hoas%20j%C3%A4tk%C3%A4saari-normal.jpg

Näissä opiskelijataloissa on sentään jotain värikästäkin saatu aikaan, mutta vihreys on uudesta Jätkäsaaresta kaukana. Joissakin taloissa on suunnitelmissa vielä aurinkopaneeleja, jotka kuitenkin jätetään rakennusvaiheessa pois. Niitä ei tule ilmeisesti ensimmäistäkään koko 20. 000 ihmisen lähiöön! Saksassa ja Kiinassa tällaisia 1970- luvun lähiöitä ei saisi enää edes rakentaa.

Pahinta saaressa on kuitenkin Viron laivojen rekkaliikenne, joka tulee jyräämään kapeita katuja hamaan ikuisuuteen. Vuosia tyhjillään olleeseen saareen olisi luullut olevan helppoa rakentaa kilometrin pituinen tunneli.

verkkokauppa-normal.jpg

Tässä on sitten se helsinkiläisille niin rakas merellinen maisema, jonka takia saareen saa rakentaa vain 10- kerroksisia taloja. Niin matalista taloista on vain mahdotonta nähdä merelle näiden hökötysten yli. Tuo bunkkerikin piti säilyttää, vaikka ei sille vielä mitään käyttöä ole keksitty. Jotain sodanaikaista lentokonehallia muistuttava viereinen kauppakeskus taas on aivan uusi ja sen katolle nostettu venäläinen Mig- hävittäjä kruunaa vihreän Helsingin valheen.

Suomeen vaaditaan nyt nollaenergiataloja, mutta taitaa tulla enemmänkin nollaeristystaloja. Näillä ulkomaalaisilla kun tahtoo jäädä eristeet pois seinistä. Miltä tuntuisi kävellä 20 asteen pakkasessa, jos talvitakki on vyötäröltä 10 senttiä liian lyhyt ja vain paita olisi allla! Helsinkiläiset saavat kuitenkin totutella asumaan taloissa, joissa seinästä puuttuvat eristeet 5- 30 sentin matkalta. Näitä me viimeiset suomalaiset rakentajat olemme ihmetelleet ja valokuvanneet.

 

Kuva0185-normal.jpg

Käväisin tänään katsomassa myös uutta espoolaista lähiötä ja tämä oli parasta mitä sieltä löysin. Kauas metrosta ja merestä rakennettu lähiö vailla palveluja.

 

lataus-normal.jpg

Tällainen kauppakeskus olisi koko Jätkäsaaren ylpeys, mutta se sijaitsee Rotterdamissa.

harpa-normal.jpg

Ja tässä on Reykjavikin musiikkitalo Harpa, joka on oikeiden arkkitehtien suunnittelema ja koko Islannin kansan rakastama. Helsingin musiikkitalo on vain satojen virkamiesten, poliitikkojen ja liikemiesten uimahallia muistuttava valju kompromissi. 

 

Lopuksi me toivotamme vielä Hyvää Juhannusta kaikille!  Kuusitoistavuotias poikani pääsi samalle työmaalle kesätöihin ja se on hyvä uutinen. Kokeneet mestarit ymmärtävät, etteivät nuoret voi kotonaan ja ilmaiseksi harjoitella työelämää varten. Saa poika siitä moottoripyörärahaa taskuun ja sen jälkeen lukiokin taas maistuu!