binary.asp?path=1%3B28%3B29%3B37412%3B3741_Hotelli_Vorkuta.jpg

Nuo ylemmät kuvat ovat Espoosta ja Vorkutasta ja edustavat jonkinsorttista arkkitehtuuria nekin. Alemmat modernia kaupunkiarkkitehtuuria edustavat kuvat puolestaan ovat Malmöstä, Moskovasta, Tianjinista, Shanghaista ja Wuhanista.

TurningTorso11.jpgshanghai-tower-1.jpgwuhan_pebble_towers_atkins211108_2.jpgtianjin1.jpgFED3-20.jpg

                      

Joitakin vuosia sitten yläkuvassa vasemmalla oleva Espoon kaupungintalo suljettiin homeongelmien vuoksi ja virkailijoille remontteerattiin 1. 2 miljoonalla eurolla vuokratilat naapurista. Nyt sielläkin valitetaan homeesta, joten eikö olisi jo aika tutkia hieman tarkemmin nämä kaupungin työntekijät.

Nyt tuon kaupungintalon kohtalosta on puhjennut loputon keskustelu, johon kaikilla on oma mielipiteensä. Viimeisimpien vaatimusten mukaan se halutaan säilyttää esimerkkinä 1970- luvun kammottavasta arkkitehtuurista. Se korjattaisiin taas kymmenillä miljoonilla ja siitä tulisi jonkinlainen kaupunkilaisten "läpikulkupaikka", ilman mitään sen tarkempaa perustelua olemassaololleen. Tämä järkyttävä betonirotisko seisoo tietysti paraatipaikalla Espoon keskuksen asemalla, missä se lyö shokkiin jokaisen junalla saapuvan.

Pian eläkkeelle lähtevä kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen on sitä mieltä, ettei Espooseen edes tarvita mitään kaupungintaloa. Mikäli hän olisi juuri astumassa virkaansa, niin eiköhän tuo Suomen kovapalkkaisin kaupunginjohtaja vaatisi jotain Versaillesin tapaista pikkunättiä. Hänellähän oli pitkään työsuhdeasuntonaan yksi kaupungin komeimmista kartanoista.

En minä nyt hirveästi noita tornitaloja ihannoi, mutta suurkaupunkirakentamisessa on omat lakinsa. Ylöspäin. Tuohon Vorkutan hommaan en ota kantaa, ovat raukat jo muutenkin saaneet kärsiä tarpeeksi niiden vankileiriensä kanssa.