Eilisessä Voimalassa oli hyvä keskustelu Suomen ja Venäjän suhteista ja niiden problematiikasta. Venäläiset poliitikot kun loukkaavat mennen tullen suomalaisia ministereitä ja presidenttiä, mutta meillä vain hyssytellään. Lapsiasiavaltuutettu Astahov piti Halosta ja Suomen viranomaisia pilkkanaan ja nyt on tullut vielä nämä maanomistuskiistat.


Valtiollisella tasolla vallitsee siis täydellinen avuttomuus, mutta näin ei ole henkilötasolla. Suomessa asuu jo yli 50 000 iivanaa, mutta lehdissä ei koskaan näe uutisia suomalaisten ja venäläisten välisistä kärhämistä. Päinvastoin, keskinäiset avioliitot ovat tavallisia ja yleensäkin sängyssä tapahtuvia kohtaamisia on yhä useammalla suomalaisella. Itä- Suomen monilla paikkakunnilla varsinkin venäläiset vaimot pelastavat monia maatiloja, kun nuoret suomalaiset naiset hakeutuvat pääkaupunkiseudulle monikulttuurisen humun ja synnin houkuttelemina.


Keskustelussa oli mukana myös Renvall- instituutin Arto Luukkanen, jonka tyylistä olen aina pitänyt. Vajaat 10 vuotta sitten istuin hänen kanssaan samassa pöydässä Vanhan terassilla ja keskustelimme ainakin tunnin ajan kansainvälisestä politiikasta. En tunnistanut silloin tätä kansainvälistä tutkijaa, vaan pidin häntä ihan vain tavallisena akateemisen koulutuksen saaneena  valtion elättinä, joka on tullut krapulaansa korjailemaan. Oli ihan mielenkiintoista keskustella, mutta tuota kirvesmiesvitsiä minä en ymmärtänyt, sanoi hän pöydästä noustessaan. Olin jossain vaiheessa maininnut olevani rakennusalalla töissä. Ilmeisesti tuo kolmen yliopiston dosentti luuli minua desantiksi, tai sitten hän pitää suomalaisia rakennustyöläisiä idiootteina. Mikäli vielä sattumoisin törmäämme, niin en ole tunnistavinani tätä linssiludetta ja esittäydyn Painonvartijoiden aluesihteeriksi. Siunailen vain hänen lihavuuttaan ja sanon sen olevan yleinen ongelma kaivinkoneenkuljettajilla.


Venäjä on Suomelle kuitenkin taloudellisesti erittäin tärkeä, siitä tässä eilisessä keskustelussa oli kysymys. Esiin tuli jälleen tuo pakkoruotsin poistaminen Suomen itäosissa ja korvaaminen venäjän kielellä. Jopa Rkp: n varapuheenjohtaja Nils Torvalds on esittänyt pakkoruotsista luopumista ja parempien palveluiden järjestämistä muilla tavoin ruotsinkielisille. Tässä kielikeskustelussa on huomionarvoista se, ettei suomenruotsalainen älymystö ole ottanut mitään kantaa asiaan, vaan ainoastaan Rkp: n junttiosasto vaatii tämän kummallisuuden säilyttämistä.