Hallituksella on nyt meneillään budjetin kehysriihi ja heti alkajaisiksi ilmoitettiin tulevan korotuksia sosiaalitukiin. Kannustinloukkuun lyödään siis jälleen uutta syöttiä, koska Ukrainan sodan takia velkapiikissä ei ole nyt mitään ylärajaa.

Samalla korotetaan tietysti myös takuueläkettä, joten jälleen tuhansien ja tuhansien pientä työeläkettä saavien eläke on pienempi kuin takuueläke. Heillä olisi oikeus saada lisäksi myös kansaneläkettä, mutta he eivät ”hoksaa hakea sitä”. Pari vuotta sitten tällaisia tapauksia oli Kelan mukaan 13 804, mutta määrä tulee kasvamaan koko ajan kiihtyvään tahtiin.

Takuueläkkeeseen kun tehdään säännölliset indeksikorotukset, mutta työeläkkeissä on se ”taitettu” indeksi. ”Taitettu” kuuleva eläkeläinen ajattelee hajamielisesti sen tarkoittavan sitä, että indeksikorotuksen seteli on kaksin kerroin viikattu ja eihän se ole muuta kuin silittää se suoraksi. Kyseessä on kuitenkin vain indeksikorotuksen leikkaus ja nyt inflaation kiihtyessä (Hollannissa 12%) se ei taita kaksin kerroin työeläkeläisen juustosiivua, vaan vie sen kokonaan pois.

On talvi 2023 ja Kainuussa on löydetty mökistään kuollut eläkeläismummo. Asukkaan hiilijalanjälkeä mittaamaan saapunut kunnan ilmastokoordinaattori oli tehnyt tämän järkyttävän löydön.

-Tästä nyt ei voi sanoa onko hän kuollut nälkään vai kylmyyteen. Kaurapuuro on jäätynyt kattilaan, koska sähköt on katkaistu jo ties kuinka kauan sitten. Sanoo asiaa tutkiva konstaapeli.

-Se on kuollut taitettuun indeksiin. Sillä on vain mitätön työeläke, eikä se ole edes viitsinyt hakea kansaneläkettä ja sosiaalitukea. Kelassa meillä on sivut kymmenillä eri kielillä ja niitä tukia voi hakea netissä vaikka Somaliasta tai Irakista käsin. Tämäkin vainaja on suomenkielinen ja asunut ikänsä täällä korvessa, mutta ei sen vertaa! Tyhymää tämmöinen!Sanoo paikalle kutsuttu sosiaalityöntekijä mummon papereita tutkiessaan ja potkaisee vielä salaa avutonta vainajaa. Hän ei kuitenkaan huomioi, ettei nyt sähköttömässä mökissä ole nettiä ollutkaan ja lähin Kelan konttori on 50- 100 kilometrin taksimatkan (ei busseja) päässä. Ja mistäpä elämänsä aina omillaan rahoittanut mummo edes tietäisi kaikista Kelan tuista. 

-Onhan tässä nyt kuitenkin se positiivinen puoli, että minä laskin tästä asunnosta kunnan parhaan hiilijalanjäjen. Voimme tämän jälkeen mennä porukalla pizzalle kunnan laksuun, kun tuli näin hyvä tulos! Lausui kunnan ilmastokoordinaattori.

Esko Seppänen kirjoitteli aikoinaan paljon noista eläkeyhtiöiden järjettömistä touhuista. Vielä parikymmentä vuotta sitten eläkeyhtiöiden sijoituksista 2/3 osaa oli Suomessa, mutta sitten ne siirsivät nopeassa tahdissa ulkomaille 50 miljardia niitä palkansaajien maksamia rahoja, jolloin Suomeen jäi enää yksi kolmannes. Tässä ja tässä hyviä Seppäsen kirjoituksia, jotka pätevät vielä tänäkin päivänä.

Niitä eläkerahoja siirrettiin tukemaan ulkomaista teollisuutta, joka kilpailee kotimaisen teollisuutemme kanssa. Tämä sen takia, että meillä tuijotetaan vain eläkeyhtiöiden sijoituksillaan saamiin voittoihin. Ja niitä voittoja ja yleensäkin eläkevarallisuuden kasvua pidetään näiden yhtiöiden johtajiston, hallintoneuvostojen ja hallitusten nerokkaana ansiona. Sen takia niille maksetaan kymmeniä miljoonia bonuksia, jotka ovat jopa suurempia kuin niiden suuret palkat.

Jyrki Katainen kävi pääministerinä Haminassa juhlistamassa googlen 500 miljoonan euron sijoitusta datakeskukseen. Ja varmasti myös saman viikon aikana eläkeyhtiöt veivät maasta satoja miljoonia euroja suomalaisten palkansaajien maksamia eläkerahoja.

Kuvitellaanpa, että suuri suomalainen eläkeyhtiö sijoittaa eri tavoilla 300 miljoonaa euroa Ranskaan tulevaan sähköautoja, sähkömopoja ja sähköpolkupyöriä valmistavaan tehtaaseen. Näillä Suomen palkansaajien rahoilla työllistyy jossain Bretagnessa suoraan 2. 000 ihmistä ja välillisesti jopa 20. 000 saa elantonsa tehtaan tuomasta vaurauden pöhinästä. Suomesta tuodaan tehtaaseen Talvivaaran akkuvellit ja sitten täällä ollaan vielä niin kovasti Kongoa.

Kuvitellaanpa sitten, että se eläkeyhtiö sijoittaa nämä suomalaisten omat rahat jonnekin Oulun seudulle ja siellä tapahtuu sama asia. Sähkövehkeitä tehdään, Talvivaarasta tuodaan akkuvellit ja 20. 000 ihmistä saa töitä ja vaurautta. Ne suomalaisten omat 300 miljoonaa euroa leviävät kuin tomusokeri Kainuun korpikyliin asti ja yli laajan Lapinmaan.

Mutta kun se ei käy, koska Ranskassa saadaan 0. 4% korkeammat tuotot sijoitukselle ja se tietää miljoonia eläkesäätiöiden johtajistolle ja kaikenlaisille Helsingin satraapeille. Siksi me tulemme olemaan aina vain enemmän Kongo.