Jokainen kynnelle kykenevä suomalainen on jo esittänyt mielipiteensä ilmaston lämpenemisestä ja sen vaatimista toimenpiteistä, joten minunkin on korkea aika tehdä niin. Otan vertauskuvallisen esimerkin viinanjuonnista, koska se on meille suomalaisille helpompi ymmärtää.

Olettakaamme, että suuri seurue iloisia ihmisiä saapuu jo alkuillasta ravintolaan juhlimaan. He nauttivat ensin aperitiivit, snapsit ja monenlaiset alkupalat. Seuraavaksi he syövät monen ruokalajin aterian ja huuhtovat jokaisen suupalan alas erivärisillä viineillä. Aterian jälkeen he juovat kahvit, konjakit, liköörit ja imeskelevät makeat jälkiruuat. Loppuillan iloinen seurue jatkaa juhlintaansa viskien ja hot shottien voimalla. Vähän ennen sulkemista seurueeseen liittyy Matti Myöhäinen, joka ehtii siemaista vain yhden paukun ennen valomerkkiä. Siitä huolimatta törkeän suuri lasku jaetaan tasan kaikkien seurueen jäsenten kesken.

Tämähän olisi julman epäoikeudenmukaista jokaisen juomaan oppineen suomalaisen mielestä, mutta Kööpenhaminan ilmastokokouksessa Kiinalle aiotaan tehdä juuri näin. Tänä aamuna uutisoitiin Kiinan romuttavan sopimuksen, vaikka jonkinasteisen jumaluuden saavuttanut USA: n presidentti Obama ei ole vaivautunut edes tulemaan paikalle. Kiinan bruttokansantuote on vain puolet USA: n vastaavasta, mutta väestömäärä neljä kertaa suurempi.

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana vain 300- 400 miljoonaa kiinalaista on saavuttanut länsimaihin verrattavan elintason. Miljardi kiinalaista, siis koko Afrikan väestöä vastaava määrä, elää edelleenkin tyypillisissä kehitysmaaoloissa. Tälle idän lohikäärmeelle on kertynyt valtavat valuuttavarannot, mutta vain koska keskivertokiinalainen painaa tuplasti enemmän töitä kuin läntinen toverinsa.

Kiinan vuosikymmeniä harjoittama yhden lapsen politiikka on jo sinänsä melkoinen ekoteko. Tämä sääntö ei tosin koske tiibetiläisiä, mutta heidän käänteinen moniavioisuutensa rajoittaa myös väestönkasvua. Tuo muuten niin hengellinen kansa kun on maatilojen pilkkomisen estääkseen omaksunut tavan, jossa morsian naitetaan koko veljessarjalle kerrallaan. (Ei pidä sotkea Suomen käänteiseen alviin, missä pääurakoisija vastaa jne.). Kolme veljestä kun voi tehdä yhdelle naiselle kymmenenkin lasta, mutta kolmelle naiselle nämä voisivat tehdä yhteensä jo kolmekymmentä lasta. Lisäksi ohut ilma ja kiviseinän rakosista puhaltava jäätävä Himalajan tuuli rajoittavat pirttiviljelyä. Lisähappi on vielä kielletty tiibetiläisiltä, aivan kuten keskiolut on kielletty Sevettijärven koltilta.