”Minun toiveeni oli saada kotiini joku komea nuori mies, muslimi, jolla on ainakin kaksi älypuhelinta”, Noin lausui Tansaniaan muuttamassa oleva kohupappi Marjaana Toiviainen haastattelussa ja siinä hän taisi osua koko pakolaiskysymyksen ytimeen: ei niitä syyrialaislapsia edes haluta Suomeen. Mutta partaisia miehiä, niitä kyllä.

"Minun toiveeni on saada kotiini samettisilmäinen aasialaisnainen, jolla ei ole yhtään älypuhelinta". Kuvitelkaapa tuollainen lausunto minun tai jonkun muun suomalaismiehen sanomana, kyllä siitä mekkala nousisi.

"Miksi ihmeessä pitäs ottaa samovaari mukaan Venäjälle", sanoivat monet Neuvostoliittoon matkaavat suomalaismiehet, kun heiltä kysyttiin vaimon mukana olosta.

Entinen Norrbottenin maaherra Ragnar Lassinantti ihmetteli vielä vuosikymmenten jälkeen Sallan kirkkoherran toimintaa. Tämä kun oli Haaparantaan pakolaisena tullessaan ollut hädissään saamatta jäävistä kymmenyksistä. Siihen aikaan papit saivat palkkansa seurakuntalaisilta kerätyistä kymmenyksistä ja nyt  hänen lampaansa olivat jääneet sota- alueelle tai levinneet ympäri Ruotsia.

Lopuksi toivotamme Marjaana Toiviaiselle hyvää matkaa ja ottakoon hän riettaat kanssasisarensa mukaan sinne Tansaniaan.