Suomesta löytyy huippuluokan koulutusta jokaiselle mahdolliselle alalle ja meillä on asiantuntijoita vientiin asti. Ei löydy sellaista tieteen tai elämän osa-aluetta, etteikö joltain suomalaiselta löytyisi siitä suoritettu tutkinto tai väitöskirja Oxfordista, Harvardista ja vähintäänkin Moskovan puoluekoulussa on joku punavangin jälkeläinen asiaan perehtynyt.


Lumi ja jää ovat vakituisia ilmiöitä Suomen talvessa, mutta tämä ja viime talvi ovat osoittaneet kuinka avuttomia niiden edessä edelleenkin ollaan. Meillä on olemassa valelääkäreitä ja lumelääkkeitä, mutta maassamme ei missään järjestetä lumen ja jään tutkimukseen tai hyödyntämiseen erikoistunutta koulutusta. Olisikin viipymättä perustettava Sodankylään erityinen lumi- instituutti, jossa opetettaisiin jäänveistoa ja tutkittaisiin parhaita mahdollisia tapoja lumesta aiheutuvien ongelmien vähentämiseen.


Varsinkin Lapissa lumesta ja jäästä voisi tulla vieläkin suurempi rahasampo, sen ovat Harbinin Snow and Ice- festivaalit osoittaneet. Japanin tapaan Kiinakin on saavuttanut taloudellisen nousunsa suurelta osin länsimaisia tuotteita kopioimalla ja patentteja varastamalla. Nyt me voisimme kopioida tuon Harbinin jääjuhlan, Ruotsissa ja Norjassa sitä tehdään jo. Näihin pohjoismaisiin naapureihimme verrattuna meillä on valtava etulyöntiasema, Suomesta ja suomalaisuudesta pitävät venäläiset turistit. Rajanaapuruuden  ja talvilomien lyhyyden vuoksi he voivat saapua maahamme omilla autoillaan tai junilla, lentomatkan päässä sijaitseviin Ruotsiin ja Norjaan verrattuna tämä on suuri kilpailuetu. Lisäksi tämä lentomatkailu on epävarmempaa; kentät ovat auki ainoastaan Suomen päässä, tai sitten täällä on jokin lakko.


Veden jäätyminen on kuitenkin hidasta, joten talven jääveistoksiin tarvittava materiaali pitäisi jäädyttää jo edellisenä talvena. Lumi ja jää säilyvät kyllä Lapissa kesän yli, jos ne säilyvät HelsingissäkinMetsähallitus ryösti aikoinaan saamelaisten maat, joten se voisi korvauksena perustaa erilaisten jääelementtien valmistusaseman jonkin syrjäisen vesistön lähelle. Pumppulaitoksen ja sopivan tiputusmenetelmän avulla tuotettaisiin tietyn kokoisia palkkeja, obeliskeja, kuutioita ja laattoja, joista jääveiston ammattilaiset rakentelevat erilaisia taideteoksia ympäri laajaa Lapinmaata.


Suomalaisiin kauppakeskuksiin tulevat Koneen rullaportaatkin valmistetaan nykyisin Kiinassa, joten ei ole mikään häpeä palkata 300 heidän taitavinta jääveistäjäänsä. Näin he saavat pienellä palkalla toteuttaa ympäri vuoden tätä himoharrastustaan. Laitamme vielä suomalaisia nuoria näille oppiin ja heistä kehittyy nopeasti alan mestareita. Nuo kiinalaiset jääveistokset ovat upeita, mutta sikäläinen kulttuuri ja monumentaalisuus ei kuitenkaan vastaa suomalaista kauneuskäsitystä.


Kallista ja mistä rahat? Turun kaupunki käyttää omaan kulttuuripääkaupunkiprojektiinsa 18 miljoonaa euroa ja valtio saman verran, minkä lisäksi haalitaan vielä kymmeniä miljoonia yksityiseltä sektorilta. Tuollaisilta Turun tapaisilta projekteilta ei voida tietysti edes vaatia taloudellista voittoa, mutta Lapin matkailussa paljon pienempi satsaus näkyisi heti lisääntyvinä matkailutuloina.