Suomalaiset eivät tietenkään pidä veroista, mutta vanhusten ja lasten etujen leikkauksia he suorastaan vihaavat. Tiedotusvälineiden kyselyissä harvat kansalaiset ovat vastustaneet kunnallisveron korotusta, jos se kerran tarpeellista on. Ja näin lama-aikanahan se on.

Eikö kunnallislaki tosiaankaan anna mahdollisuutta nostaa veroja vain määräajaksi, siis vaikkapa neljäksi vuodeksi kerrallaan. Kunnanherroilla on taipumus pistää menemään kaikki mahdolliset verotulot ja hyvinä aikoina paisutettuja budjetteja ruvetaan sitten laman iskiessä leikkaamaan aina väärästä päästä. Vanhustenhuollosta, lasten kouluruokailuista ja terveydenhoidosta, kun taas kaikki kunnan johtohenkilöiden sukulaiset saavat pitää oikein keksimällä keksityt virkansa.

Sopivasti kunnallisvaalien lähelle ajoittuva päätös kunnallisveron laskusta tai nostosta toisi aivan uutta säpinää vaaleihinkin. Valtakunnalliset puolueet ovat jo ajat sitten vieraantuneet kansasta ja muistuttavat yhä enemmän itsenäisesti toimivia rosvojoukkioita, joten kunnallispolitiikassa voitaisiin alkaa luoda aivan uudenlaista demokratiaa. Kansalaisten pitäisi yhä enemmän muodostaa valtapuolueista riippumattomia vaalilistoja, joiden edustajat vartioivat valtuustoissa nimenomaan kunnallisten palveluiden toteutumista. Tässä olisi aina vain kasvavalle eläkeläisten joukollekin mahdollisuus vaikuttaa jonkinlaisella "Herrat hirteen - allianssilla".

Lopuksi kerron vielä aivan opetusmielessä kauhistuttavan tarinan Espoon järkyttävästä kunnallispolitiikasta. Espoossa on jo ikuisuuden ajan suunniteltu kauniita meren rantoja kiertävää kevyen liikenteen väylää, Rantaraittia. Tätä varten oli kaupunki ostanut kapean rantakaistaleen eräältä rikkaalta taloyhtiöltä Iivisniemestä. Nämä rakensivat kuitenkin mailleen luvattoman venesataman ja kaivoivat sinne vievän kanavan kaupungille myymiensä maiden halki. Espoon korkeat virkamiehet kävivät hattu kourassa neuvottelemassa taloyhtiön kanssa ja niinpä verovaroin rakennettiin yli 300 000 euroa maksanut silta kanavan yli. Muuten ainoa asia Espoossa, joka saatiin todella nopeasti aikaan! Taloyhtiön joidenkin asukkaiden purjeveneet eivät kuitenkaan mahtuneet sillan ali, joten nyt kaupunki on päättänyt rakentaa heille aivan oman venesataman. Tätä nämä veneilijät eivät olleet edes vaatineet, vaan heille olisi riittänyt paikat joissakin kaupungin yleisissä venesatamissa. Samaan aikaan Espoo on lakkauttamassa kaksi vanhusten hoitokotia ja vei leipäjonoilta muutaman tuhannen euron avustukset. Tällaisia tarinoita olemme tottuneet lukemaan yleensä Venäjältä, mutta kyllä niitä löytyy täältä entisestä Venäjän suuriruhtinaskunnastakin. Tsaarin aikaista hallintokulttuuria emme ole saaneet vieläkään muutettua.

Tuossa siltajutussa päätöksiä tehnyt teknisen toimen johtaja Olavi Louko on rikostutkinnassa aivan muista lahjusjutuista, mutta nehän tunnetusti haudataan vähin äänin ja meno jatkuu entisellään.